woensdag 15 juli 2009
Clousseau: Daar gaat ze
http://www.youtube.com/watch?v=OsJa3ffTM2g&NR=1
maandag 13 juli 2009
Lied: Zomer in Poznan
Een geweldig plan
We leren Nederlands
Wat een mooie kans.
Elke dag vroeg op
Maar elke les was top
Natuurlijk ook Van Gogh
Met chocola en drop.
Feesten op het dak
In het studentenhuis
Wel, echt op ons gemak
De regels niet zo strak.
Spelletjes gedaan
Op uitstapjes gegaan
Picknick bij het meer
We willen nog een keer!
Performance van Monique
Vonden we uniek
Het was niet echt klassiek
Maar wel acrobatiek.
Met al onze docenten
Maakten wij veel lol
Hilarische momenten
Soms met alcohol.
Geitjes op de Oude Markt
Het verhaal is dat de slager geitjes wilde vermoorden en ze hebben zich verstopt in de klokkentoren.
Ze zijn heel mooi en iedereen moet om twaalf uur naar de oude Markt komen, want dan kan men ze zien vechten.
een geke spin
Dan Ania(een van de organisatrices van de Zomerccursus) en de collega's loopden met haar naar de dokter in het Studentenhuis. Maar toen ze naas het studentenhuis waren de spin beslissde dat het meisje niet een goed huis voor hem was. Dan de spin probeerde om buiten te gaan...Ooh...wat goed voor haar! Wat een schrok! Maar dan alles waren beter.
Het Roemeense meisje was daarna een beetje geschroken en voor twee dagen vult iets vreemd in haar oor, maar de mooie dagen na deze gebeurtenis maken haar de schrok vergeten.
Nu is ze getrouw en ze heeft twee kinderen en toen ze over de gebeurtenis herinnert met haar vriendinen lachen ze veel. :):)
Tania
De laatste trip rond de stad ( met de hippie bus;-) )
Enkele Gedachten
Wat denk je van...?
...de taalcursus hier in Poznan?
Laura en Erika uit Slowakië
...de Nederlandse taal?
Frida uit Hongarije
... het leven in Nederland of in Belgie?
Jovana uit Servië
... de organisatie?
Radka en Patrik uit Tsjechië
... de Vlamingen en Nederlanders?
Maya uit Slowakië
... de leven in de jaren `60?
Piroska uit Hongarije
... het thema van de cursus?
Annamaria uit Slowakië en Ida uit Oostenrijk
... de Poolse gastronomie?
Katja uit Nederland
Bedankt voor iedereen voor de interviews!
Sári en Blanka
Plakproza
Het is heel gemakkelijk om over doosnee Poolse mensen te schrijven, typisch Warszawiak, gewoone Wrocławiak etc. Maar een uitzondering ontstaat en dat is Doorsnee Poznaniak. Hij doet alles omgekeerd, dat kloopt als een bus. Hij kent de weg nooit, hij eet steeds aardappelen, hij werkt altijd harder dan andere Poolse mensen. We kunnen zeggen dat iemand die geboren en gotogen Poznaniak is, moet speciale aandacht krijgen.
Hier zie je korte enquete die we hebben samen gemaakt. We stellde enkele vragen aan personen op straat. Hieronder zijn de resultaten:
Het onderzoek had plaats op Zondag middag in de Oude Brouwerij, Półwiejska Straat en Oude Markt. We stellde een anntal vragen aan 10 Poznań inwooners : 5 vrouwen en 5 mannen. Het blijkt dat mensen in Poznan heel actief zijn. Ze doen aan sport graag en tijd buiten doorbrengen. Ze fietsen, zwemmen, wandelen, hardolpen en zeilen graag aan het meer Malta. Overal zie je mensen die met verschillende activiteiten bezig zijn. Doorsnee Poznaniak heeft voorkeur aan typische lekernijen uit de regio, zoals Marciński Crossaint of lekker biertje, meestal Poznanse Lech. De meest populaire plaatsen waarin mensen hun tijd besteden zijn: Oude Brouwerij, Oude Markt en Malta. Daar kunnen ze een beetje ontspannen en ook rusten. Kopje koffie 's morgens in Weranda Cafe en glasje bier 's avonds in Dragon Pub - dat doen ze graag. Meestal kiezen de Poznanse inwooners zee als hun vakantiebestemming. Ze houden van warme landen zoals Spanje of Portugal. Maar ze vinden bergen en stad ook heel interessant, niet allen tijdens de zomer.
Sommige personnen zijn een beetje lui en ze willen met auto, bus of tram gaan. Er zijn ook mensen die van gezond lijfstijl houden en ze gebruiken liever fiets of te voet gaan. Doorsnee Poznaniak is altijd verliefd in rood-, blond- of bruinhaarige type. Ovral: in parken, op bankjes zie je kussende mensen. Poznan is klein Parijs.
Ondaks veel nadelen van Poznanse mensen, volgens ons, is doorsnee poznaniak echt positief. De sfeer is heel gezellig en we voelen zich hier heel blij. Alle mensen lachen steeds en ze zijn vriendelijk. De wereld van Poznse mensen is heel kleurlijk, soms rood, soms blauw, soms groen. Tijdens slechte dagen zwart (als ze grote kater hebben na de hele nachtduurende feestje).
zondag 12 juli 2009
Vanwaar dat wij komen;-) WROCŁAW

Oude Markt









Het Gebouw van Neerlandistiek in Wrocław

Doorsnee Poznaniak

Als je iemand aan de weg wil vragen dan koop je beter de plattegrond. Doorsnee Poznaniak kent de weg in zijn eigen stad niet. Links, rechts, rechtdoor, dwaars door de straat... Je loopt door de hele straat heen en weer nutteloze kilometers te maken.
Ik heb zin in Marcińskie Croissantje!

Elke stad heeft ze eigen lekkernij, ook Poznań. Hier is Marciński Croissantje heel beroemd, maar als je dit wil proeven, moet je tot 11 november wachten, dat wil zeggen tot Sint Martinus Dag. Alleen in enkele kleine bakkerijen kan je de lekkernij kopen. Ze zijn heel moeilijk om te vinden.
Actieve Poznaniak

Mensen uit Poznań zijn sportieve typen. Tijdens onze kleine excursie naar Malta konde we veel lopende, fietsende, zeilende, zwemmende personen overal zien. Dat was voor ons leuke verrassing. Money, money, money... Mensen uit Poznań zijn heel werkzaam. Ze hebben respect voor geld die ze verdienen en daarom geven ze geen geld om spulletjes uit.
Rochbrug

Er is een studententraditie hier in Poznań. Om voor alle eindexamen geslaagd te zijn, moet je door de boog van de Rochbrug overlopen. Er is liefde in de lucht! Het leukste verrassing tijdens ons onderzoek over doorsnee Poznaniak was het feit dat de grote meerderheid van Poznanse inwoners verliefd is.
"Prettig met je kennis te maken!"
Typisch Poznaniak is heel nieuwsgierig en wil altijd nieuwe dingen leren. Tijdens onze avonturen in Poznań hebben wij kennis met verschillende mensen gemaakt. Een voorbeeld is Kamil die liefhebber van het Nederlandse taal is.
Juvenalia - het grootste studentenfeest in Polen



Elke universiteit heeft zijn eigen manier om Juvenalia te vieren. Bijvoorbeeld Universiteit van Wrocław heeft een stoet waarop mensen zich grappig verkleden en Medische Universiteit heeft het wedloop van ziekenhuisbedden.

Amsterdamse dierentuin Artis

De dierentuin Artis kan gerekend worden tot de belangrijkste attracties van Amsterdam en daarom behoort hij tot de canon van de stad. De tuin werd in 1838 opgericht wat maakt hem tot de tweede oudste direntuin in Europa. Dit feit is voornamelijk te danken aan G. W. Westerman, een boekhandelaar die ook belangstelling voor natuur had. In 1837 kwam er Zoologische Museum op zijn initiatief tot stand maar dat vond hij niet genoeg. Een jaar later stichtte hij de vereniging Natura Artis Magistra wat betekent ‘De natuur is de leermeesteres van de kunst’ maar de naam van de tuin werd tot Artis kortgemaakt. In de loop van de jaren werd de tuin vol met verschillende exotische dieren o. a. olifanten, apen, leeuwen en zebra’s. Hoewel Artis groter en groter werd, kon hij niet bezocht worden door een doorsnee Amsterdammer. Hij was namelijk alleen toegankelijk voor de rijke mensen die de Artis vereniging financiëel steunden. Pas vanaf 1872 werd het mogelijk voor iedereen om van de tuin te genieten. Maar Artis diende er niet alleen voor om kennis te maken met dieren van de hele wereld. De tuin was ook een ideale plek voor romantische afspraakjes. Zoals het al in de naam van de vereniging staat, probeert de tuin natuur en kunst samen te brengen. Daarom worden er regelmatig concerten georganiseerd voor liefhebbers van dieren en muziek. Als je wel wat tijd in Amsterdam hebt, twijfel dus niet om oude Artis te bezoeken. Dat wordt zeker een onvergetelijk dagje uit en misschien kom je ergens op de paden een bijzonder iemand tegen.

Zomercursus op Facebook
Hier staat de link naar de groep:
http://www.facebook.com/groups.php?ref=sb#/group.php?gid=208548395370
Animatiefilmen Festival Poznan 2009
Op maandagavond hebben we met een paar studenten naar een interessante animatiefilm “De avonturen van prins Achmed” gekeken. Deze film werd op de Oude Markt geprojecteerd en was een deel van het Internationaal Animatiefilmen Festival ("Animator 2009"). De regisseur van deze film is Lotte Reiniger en de film werd voor het eerst in 1926 in Duitsland gepresenteerd. “De avonturen van prins Achmed” werd in de vorm van een schaduwspel gemaakt. Het verhaal gaat over een jonge prins Achmed, die van een tovenaar een magisch paard heeft gekregen. De prins reist naar verschillende landen, waar hij figuren zoals Aladin en een heks ontmoette.Voor ons was het mooiste aspect van deze projectie de combinatie van muziek en de film. De film werd simultaan met de livemuziek van de groep Masala (het is een Pools collectief van muzikanten die alternatieve muziek spelen).
We zijn heel blij dat we dank zij de zomercursus de mogelijkheid hadden Nederlands te leren en ook aan culturele gebeurtenissen in Poznan deel te nemen.
Marysia, Ania en Ewelina
Kleine groepje uit Slowakije
We zijn drie vriendelijke meisjes uit Slowakije – Annamaria, Laura en Erika. We zijn eerstejaars studenten in de grootste stad van het land –
Annamaria is de jongste van ons drie. Ze komt uit Sered, waar de beste koekjes van het hele land geproduceerd worden – namelijk Horalky en ook Mila. Ze is een
vegetariër. Tijdens het schooljaar woont ze in
Laura is 20 jaar oud. Ze woont in het grootste woongebied van Slowakije. In september gaat ze naar Antwerpen om Nederlands te studeren. Ze houdt van gombeertjes, aardbeien en eten. Ze heeft de allermooiste hond van de hele wereld, die Zorka heet. In haar vrije tijd speelt ze met haar hondje en behalve dat gaat ze ook graag winkelen.
Erika woont in een dorpje vlakbij
Uitgaansmogelijkheden in Poznan
Een avond zijn we ook met onze docenten uitgegaan. Dat was juist na het concert van Monique Copper. Dus we gingen toen naar de „Fever”. Een heel vrolijke plek met oranje kleuren en muziek uit de jaren 70 en 80. We hebben er veel plezier gehad, veel gedanst. Dat is echt een bezoek waard. We zullen nog teruggaanJ.
En natuurlijk zijn er ook de „ruine-kroegen” te vinden, zoals is Boedapest. Een keer zaten we met Ida naast twee knappe Polen, omdat er nergens anders vrije plaatsen waren. Het was heel interessant om tussen meerdere talen over te schakelen: de ene man kon Engels, de andere juist Duits. Maar we hebben ook een beetje Pools geleerd: de Poolse asbak bijvoorbeeld lijkt op een Hongaarse zakmes. ( iets met „ bicska” dus „ bitsjka”, eigenlijk begint het woord met p, maar de einding klopt wel...). Echt boeiend, hoor.
Een andere avond zijn we naar een ander plekje gegaan: Rapport. Dat is wel anders, hoor. Er klinkt meestal dancehall muziek, dus reggae gemoderniseerd en ook (volgens mij) geamerikaniseerd. Toch is het ook een bezoek waard, omdat er Zubrovka met appelsap voor 10 zloty te krijgen is.
Conclusie: kom maar naar Poznan! Alle wegen leiden naar het centrum: Stary RynekJ