zondag 12 juli 2009

De grote platanen


Het schilderij De grote platanen ( The Large Plane Trees) heeft Van Gogh in 1989 in Saint Remy geschilderd. Ik vind dit een heel imponerend tableau, maar ook met een grote onderlaag. Ik heb dit schilderij alleen op een foto gezien, maar ik ben voor altijd gemerkt.
Dit tableau verbergt een filosofische geheimpje zoals het gelukje dat Van Gogh verbergt in zijn beklemming. Het verscholene idee blijkt uit de grote bomen in vergelijking met de heel kleine mensen. Dit feit betekent in de filosofische sfeer dat een mens niet zo belangrijk in de wereld is en dat alle mensen samen een belangrijke mens kunnen vormen met echte problemen om op te lossen. Een mens is heel gecompliceerd en hij heeft veel verschillende gevoelens, maar alle mensen hebben dezelfde gevoelens en zij zijn dezelfde mens.
De kleuren in het schilderij zijn gelukkig, maar ook triest. De universele stand is de melancholie, maar wij kunnen twee overheersende kleuren onderscheiden: geel en grijs. Geel is een mooie, kalme en warme kleur, doch in dezelfde tijd is grijs een vuile, zware en koude kleur. Die beide representeren de ziel van de mens, altijd in een zwak evenwicht tussen godheid of fantomen.
Tot slot, denk ik dat Vincent van Gogh een god van schilderijen en kunst was en toch ook een genie.
ROXI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten